- Dej
- 5 skiver franskbrød
- 100 g smør eller margarine
- 3/4 dl mælk
- 80 g sukker
- 4 æg
- 50 g mandler (ca 1 dl)
- Reven skal af 1/2 økologisk citron
- Rasp til formen
- Fyld
- 3-4 syrlige æbler
- 1/2 dl rosiner
- 80 g sukker (1 dl)
- 3-4 spsk. rom (evt mere)
- 1/4 tsk. kanel
- Marengsmasse
- 150 g flormelis (knap 3 dl)
- 2 æggehvider
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i ca 1/2 cm tykke ringe. Kog den ca. 5-10 min. (afhængigt af æblesorten) i lidt vand tilsat rom, rosiner, sukker og kanel. De må IKKE koge helt møre! Køl dem helt af i kogevandet, og tag derefter æbler og rosiner op og lad dem dryppe af.
Afskorp franskbrødet og udblød det i mælken. Rør smør blødt med sukker og tilsæt udblødt brød, æggeblommerne én ad gangen, 3/4 del af de hakkede mandler og den revne citronskal. Rør godt. Pisk hviderne (kun dem til dejen!) stive og bland dem i dejen. Fordel halvdelen af dejen i en smurt raspdrysset springform. Læg rosiner og æbler derpå, og hæld resten af dejen derover. Bages ved 170 grader i 50-60 min.
Pisk æggehviderne til marengsmassen stive og vend flormelis deri. Sprøjt massen over kagen og drys med de resterende mandler. Sæt kagen i ovnen igen og bag i yderligere ca. 10 min. til marengsmassen er gylden og tør.